Home » Blog » Aromatherapie & essentiële oliën » Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

door | 7 jan, 2020 | Aromatherapie & essentiële oliën

Wat is aromatherapie?
De essentiële oliën die ik gebruik, worden geproduceerd door Rainbow-oils. Zij hebben diverse verschillende geurlijnen, allemaal 100% natuurlijk en biologisch.

Zij schrijven over aromatherapie het volgende:

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Heel lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden ontdekt. Het extract noemen we essentiële olie, ook wel etherische olie. Deze wonderlijke olietjes helpen onze body, mind en soul in balans te brengen. Uit onderzoek blijkt dat geuren onze stemming kunnen beïnvloeden. Zo helpt lavendel je te ontspannen en beter te slapen. Mandarijn vrolijkt je op. Citroen en limoen versterken je concentratie en Cipres helpt je bij stress of overgangssituaties, zoals verandering van school, verhuizing, sterfgeval, of een scheiding.

Er was eens een koningin in het oude Egypte, Cleopatra. Ze had een natuurlijke aantrekkingskracht en beschikte over ontelbare geurende oliën. Misschien wel een van de beroemdste minnaressen en een echte schoonheid. In het graf van de Farao Tutankamon werden een aantal geurpotjes gevonden, waarbij de geur van nardus en kruidnagel nog te ruiken was. Ook gebruikten de Egyptenaren hun bekende Kyphi olie in hun tempels. De Franse parfummaker René Gattfosse brandde zijn hand in zijn laboratorium en dompelde deze, om te blussen, in een schaal met lavendelwater. Hij herontdekte in de negentiende eeuw de geneeskrachtige werking van lavendel. De pijn was direct minder en zijn brandwond genas sneller, zonder littekens.

In de aromatherapie maken we gebruik van essentiële oliën. Ook wel aromatische of etherische oliën genoemd. Ze worden gewonnen door stoomdestillatie, extractie of persing uit plantaardig materiaal. Je kunt denken aan takken, bomen, bladeren, kruiden, grassen, struiken, bloemen en vruchten. Essentiele oliën zorgen voor de geur en vormen de essentie ofwel de kracht van de plant.

Het percentage essentiële olie verschilt per plant. Er zijn bijvoorbeeld 6.000 kilo rozenblaadjes nodig om 1 kg essentiële olie te verkrijgen. Maar voor lavendelolie zijn 100 tot 150 kg bloemen nodig voor 1 kg essentiële olie. Dat verklaart ook waarom rozenolie kostbaar is. Het is tijdrovend om de rozen te
plukken en de rozen bloeien maar een paar maanden per jaar. Rozenolie wordt dan ook vaak vermengd met geranium, palmarosa of citronella.
Iedere essentiële olie heeft zijn eigen geur en werking op zowel fysiek als mentaal niveau. Ze geven ontspanning, optimisme, energie, versterken concentratie of zijn een 100% natuurlijke remedie bij nare kwaaltjes. De geur van lavendel is bijvoorbeeld ontspannend en slaap bevorderend maar de bestanddelen hebben een geneeskrachtige werking bij brand- en snijwondjes.
Aromatherapie heeft een positief effect op body, mind en soul.

Spelregels: koop altijd 100% essentiële olie en check of de olie geschikt is voor kinderen. Onze essentiële oliën zijn speciaal voor kinderen geselecteerd. Bewaar ze wel altijd veilig en laat kinderen nooit essentiële olie innemen.
Gebruik pure essentiële olie alleen om te verstuiven in een aromalamp.

 

Over Christel Knippenberg

Als professioneel nanny, holistisch kindercoach en luisterkind werker heb ik veel deskundigheid in huis om kinderen, ouders en het hele gezin te coachen, ondersteunen en begeleiden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin