Home » Blog » Holistisch kindercoach » Wat doet een holistisch kindercoach
machine

Wat doet een holistisch kindercoach

door | 17 feb, 2021 | Holistisch kindercoach

Wat doet een holistisch kindercoach?

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. En dat begrijp ik helemaal. Want wat doet een holistisch kindercoach? En wat wilt dat holistisch dan überhaupt zeggen? Dat vertel ik in dit blog aan de hand van tandwielen en machines.

Ieder gezin heeft wel eens een moment dat het niet lekker loopt. Kinderen hebben veel last van boosheid, woede, ruzies. Kinderen die zich juist terug trekken, kinderen die vage (buikpijn) klachten krijgen, slaap problemen etc. Dat er problemen zijn is niet fijn, voor het kind niet, voor de ouders niet, voor het hele gezin niet. Want iedereen heeft er (onbewust) onder te lijden als er iets in het gezin niet soepel loopt.

Het gezin is een systeem, je kunt het zien als een machine. Ieder gezinslid is zijn eigen tandwiel. Stel je voor, dat een klein tandwiel niet lekker loopt, dan kan het zijn dat de hele machine daaronder te lijdt. En het ene probleem is groter of ergens dan een ander. Bij het ene probleem heeft de machine er niet veel onder te lijden, maar bij een ander probleem misschien wel. En hoe langer dit duurt, des te ergens het probleem wordt, totdat de hele machine vast loopt.

Dát is iets wat we natuurlijk niet willen.

Als holistisch kindercoach kijk ik naar het geheel, waaronder dus ook het systeem. Dus naar de hele machine en niet alleen naar dat ene kapotte, minder goed functionerende kleine tandwiel. Want misschien functioneert dat tandwiel wel niet goed, omdat een andere grote tandwiel, ook gebreken vertoont. Of misschien heeft dat grote tandwiel wel al langer klachten, maar zet deze gewoon door, zodat de machine gewoon kan blijven lopen. Maar onbewust heeft het kleine tandwiel dit wel gemerkt en laat dit wel zien, zodat het opgelost kan worden. Want deze wilt niet dat het grote tandwiel eronder blijft lijden totdat deze helemaal (onherstelbaar) kapot gaat.

Het kleine tandwiel, neemt dus eigenlijk de last van het grote tandwiel op zich. Je zou dus alleen het kleine tandwiel kunnen repareren, maar dan blijft de machine niet goed lopen en gaat er een ander tandwiel misschien ook wel gebreken vertonen. Door naar de oorzaak te kijken waarom de machine niet goed werkt, kun je voorkomen dat kleine en andere tandwielen gebreken gaan vertonen.

Als holistisch kindercoach kijk ik naar het geheel. Naar het hele plaatje. Naar de hele machine. Ik kijk of de tandwielen wel goed gesmeerd zijn, of alle schroefjes goed zijn aangedraaid en lekker lopen. Misschien zit er wel ergens wat viezigheid of troep in de weg, waardoor de tandwielen niet goed kunnen draaien. Of zit er te weinig smering tussen de bouten en moeren, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Wellicht zit er ergens wat oxidatie op een contactje, waardoor een contact kan haperen en niet altijd goed kan verbinden. Of misschien zijn er andere losse contacten waardoor boodschappen niet goed doorgegeven of ontvangen kunnen worden. En dit kan weer zijn weerslag hebben op de hele machine.

Dus al met al, is het belangrijk dat een machine goed blijft lopen en indien nodig zijn onderhoud krijgt. Vaak wordt dit pas gedaan als het te laat is. Het is voor de machine belangrijk dat er niet te lang gewacht wordt met het inschakelen van hulp. Zo kun je voorkomen dat de hele machine vast loopt.

Dit is dus wat ik als holistisch kindercoach doe. Ik kijk naar alle bouten en moeren. Ik kijk naar de contacten en alle viezigheid die zich in de machine opgebouwd en verstopt kan zitten. Zodat alle tandwielen goed kunnen draaien en de hele machine soepel blijft lopen. Hiervoor heb ik verschillende gereedschappen en hulpmiddelen in mijn gereedschapskist zitten. Werkt de ene niet goed genoeg, dan proberen we een ander hulpmiddel uit. Totdat de machine weer goed loopt, dit is misschien gelukkig snel genoeg.

Over Christel Knippenberg

Als professioneel nanny, holistisch kindercoach en luisterkind werker heb ik veel deskundigheid in huis om kinderen, ouders en het hele gezin te coachen, ondersteunen en begeleiden.

Gerelateerde artikelen

De pad van de natuur en je eigen pad

De pad van de natuur en je eigen pad

De natuur kan hele mooie boodschappen laten zien. Ze zijn vaak te vergelijken met je eigen leven. Zie jij de obstakels op de weg? Laat jij je meevoeren door de stroom van het leven. En zie je de kleine, maar oh zo mooie wonderen in je eigen leven?

lees verder
Mijn verjaardagswens + oproep

Mijn verjaardagswens + oproep

Om mijn nieuwe levensjaar volgende maand te vieren wil ik iets extra’s doen dit jaar. Ik wil mijn lange vlecht gaan doneren aan stichting haarwensen. Voor het maken en onderhouden van de pruiken is een bedrag van €1500,- nodig per pruik. Ik zou het super tof vinden om niet alleen mijn vlecht te kunnen doneren, maar ook dat mooie bedrag van €1500,-

lees verder
Mijn reis tot holistisch kindercoach

Mijn reis tot holistisch kindercoach

Holistisch kindercoach word je niet zomaar. Het is hard werken. En dan niet zozeer het leren van wat je allemaal moet weten, het is hard werken aan jezelf. Want als je jezelf niet kent, hoe kun je dan een ander helpen en zichzelf leren kennen en begrijpen. In dit blog, staat open en eerlijk hoe ik de reis tot holistisch kindercoach heb ervaren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin