Home » Blog » Holistisch kindercoach » Mijn reis tot holistisch kindercoach

Mijn reis tot holistisch kindercoach

door | 23 dec, 2019 | Holistisch kindercoach

Mijn reis tot holistisch kindercoach

Holistisch kindercoach word je niet zomaar. Het is hard werken. En daarbij bedoel ik niet alleen het oefenen en leren van de kennis die je moet weten. Het is hard werken aan jezelf. Want je moet eerst jezelf leren kennen. Als je jezelf kent, kun je andere mensen beter coachen en begeleiden met de problemen waarmee ze zitten. En dan zeg ik niet dat ik mezelf nu helemaal ken, dit is niet mogelijk. Je zult altijd blinde vlekken blijven houden, waar je altijd mee aan de slag kunt blijven gaan met een eigen coach. Dat doe ik nu ook. Ik heb zelf een coach waarmee ik regelmatig contact heb, om zo mezelf continue beter te leren kennen.

Terug naar mijn eigen reis. Tijdens de opleiding hadden we altijd opdrachten om over jezelf na te denken. Wat zijn jou sterke punten, waar zou je mee aan de slag willen, of wat wil je verbeteren? 

Zelf tekeningen maken, zoals ik dit in mijn praktijk ook doe met cliënten, en elkaar daar op gaan coachen. Je word met de neus op de feiten gedrukt. Feiten over jezelf, die je stiekem misschien helemaal niet wilt zien, die ook best wel pijnlijk kunnen zijn. ‘ja maar, zo bedoelde ik dat helemaal niet’ is dan zo’n zinnetje die uit mijn mond kwam. ‘Maar het staat er wel zo, wat maakt dat het jou dan nu zo triggert’, kreeg ik dan terug van mijn mede-student die mij dan coachte op dat moment. 
En wat fijn als het daarna dan duidelijk wordt en je dit stukje weer helder hebt en ermee verder kunt. Wat hebben er veel tranen gevloeid en wat ben ik dankbaar dat iedereen zo lekker doorpakte en ik hierdoor kon groeien. 

Het innerlijke kind is ook zo’n mooie methodiek. Daarbij ga je bij jezelf binnen voelen. Wat verteld jou kindje? Let op, iedereen heeft innerlijke kinderen, denk maar niet dat jij die niet hebt. En het mooie is, als die gehoord wordt, gebeuren er mooie dingen. 

Tijdens mijn eindexamen, ging het in eerste instantie niet helemaal zoals ik me dat had voorgesteld. Ik was er helemaal klaar voor, dacht ik. Achteraf blijkt dat ik toch nog iets meer te leren had en hier ben ik dankbaar voor. Nu ben ik nog beter geworden, dan dat ik voor mijn eindexamen was. 

Ik quote even mezelf uit mijn eindverslag. 

“De afgelopen maanden heb ik zo’n groei doorgemaakt, als coach en als persoon. Ik ben mezelf (weer) tegengekomen in mijn verdediging. Hierdoor kon ik tijdens een coachsessie voor mijn afstudeertraject niet de diepte in zoals ik me had voorgesteld. Pas toen ik de sessie ging uitwerken zag ik eigenlijk welke spiegel de moeder mij voorhield. Ik herkende zoveel in mijzelf dat ik er een beetje van schrok. Door het uitschrijven in het verslag kon ik pas inzien dat ikzelf dus ook mijn verdediging hoog houd. Als iets te confronterend wordt, komt deze omhoog. Tijdens de sessie ben ik er echt op gaan letten dat ik bij mijn gevoel bleef om in verbinding met mezelf te blijven. Vooral tijdens de confronterende momenten en daarbij tegelijkertijd ook de verbinding met de cliënt blijven behouden om samen verder te komen in het proces.

Op iets meer persoonlijk vlak ben ik aan het leren om niet gelijk overal op te reageren. Eerst eens laten binnenkomen wat iemand zegt, wat doet het met me, moet ik hierop reageren en dan eventueel pas antwoorden. Zonder erover na te denken reageer ik vaak al. Hierdoor schiet ik in de verdediging en hoor ik eigenlijk niet wat er echt gezegd word. Dit is de verdediging die mijn vriendinnen herkenden.

Ik heb mijn ideeën die ik vooraf aan de sessie had los gelaten en ben op mijn intuïtie afgegaan. Heb geluisterd naar wat moeder op dat moment nodig had. Het was zo mooi om te zien hoe er rust kwam bij moeder, dat haar innerlijke kind gehoord werd en ze een krachtige boom heeft kunnen tekenen waarin haar groei zo zichtbaar was. Ik was zo trots op haar en mezelf. Gewoonweg fantastisch dat ik hier een bijdrage aan heb mogen leveren.”

Iedereen kan zo’n reis maken. En dan niet als holistisch kindercoach bedoeld, want niet iedereen hoeft een kindercoach te worden, dan heb ik geen werk meer straks, haha. maar een persoonlijke reis, je eigen groei. Zo fijn om te leren begrijpen, waarom je op een bepaalde manier reageerd. Of hoe het komt dat je zo denkt over iets. 

Ga deze uitdaging met jezelf aan, leer jezelf nou eens echt kennen, weer een klein stukje meer. 

Over Christel Knippenberg

Als professioneel nanny, holistisch kindercoach en luisterkind werker heb ik veel deskundigheid in huis om kinderen, ouders en het hele gezin te coachen, ondersteunen en begeleiden.

Gerelateerde artikelen

Therapeutisch tekenen

Therapeutisch tekenen

Een van de belangrijkste methodieken die ik gebruik in mijn werk als holistisch kindercoach is therapeutisch tekenen. Uit een tekening die kinderen maken, kun je heel veel informatie halen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin