Home » Blog » nanny Christel » Nanny Christel verteld over essentiële oliën en kinderen

Nanny Christel verteld over essentiële oliën en kinderen

door | 12 nov, 2020 | Aromatherapie & essentiële oliën, nanny Christel

Het wordt voor veel kinderen een spannende tijd komende weken/maand. Het Sinterklaasfeest komt er weer aan, maar komt Sinterklaas wel naar Nederland, komen de pieten mee, krijgen de kinderen wel cadeau’s etc. Ik wilde al over dit onderwerp schrijven. En na aanleiding van een vraag op de besloten nanny pagina wist ik zeker dat het een goed onderwerp was.

Want hoe kun je de kinderen helpen en ondersteunen in deze toch al chaotische en misschien wel stressvolle tijd. De hele corona crisis brengt al genoeg onrust mee. Voor ouders, maar vooral ook voor de kinderen. Wij als volwassenen vinden het natuurlijk al lastig hier en daar. En de kinderen voelen dit feilloos aan. Vaak kunnen kinderen hier niet goed mee omgaan en worden zelf ook onrustig, snel geïrriteerd, boosheid, of misschien juist wel teruggetrokken. En nu komt de spanning van Sinterklaas er ook nog bovenop. Dus, wat kunnen we doen om de kinderen te helpen?

Wat ik persoonlijk heel fijn vind en dit werkt ook heel goed voor kinderen zijn essentiële oliën. Ik werk hier in mijn praktijk en ook privé regelmatig mee. Het is een hele subtiele fijne ondersteuning. Planten hebben allemaal een eigen werking. Denk maar aan citroen (schoonmaak middelen), lavendel (ontspanning), tea tree olie etc. Zo hebben vele bloemen en planten hun eigen werking.

Door de kinderen met een scheutje neutrale olie en een paar druppels essentiële olie in een voetenbadje te zetten kunnen ze de spanning rustig aan loslaten. Al is het maar 5-10 min. Dit is al genoeg. Ook na een vermoeiende schooldag, kan een voetenbadje even heerlijk rust geven en weer helpen opladen. Dit mag ook zeker iedere dag, het kan niet schaden en je hebt even een rustmomentje voor ze.

Een diffuser met een paar druppels olie in de ruimte zetten werkt ook heel fijn. De geur verspreid zich over de ruimte en heeft zo een heerlijk effect op iedereen.

En iets wat heel fijn is en zeker een aanrader, vooral voor de ouders. Een (voeten)massage. Via lichamelijk contact kunnen de kinderen de rust weer vinden en de spanningen loslaten. Even een heerlijke voetenmassage kan heel goed doen. Ze zullen er waarschijnlijk om gaan vragen. Sowieso brengt lichamelijk contact rust mee. Het hormoon oxytocine (knuffelhormoon) heeft een positieve werking op gever en ontvanger. Het bevorderd de band met elkaar en de verbinding. Dus niet alleen goed voor de kinderen. Ook voor de ouders een mooi kwaliteitsmomentje met het kind. Natuurlijk voor ons als nanny ook. J

Als laatste, en dat doe ik zelf regelmatig is een druppel olie op een zakdoekje of de kraag van mijn shirt doen. Zo ruik je hem de hele tijd en dit werkt weer door in het systeem. Ook ideaal met een verkoudheid. Zo helpt en ondersteunt de olie lichaam en geest. Zelf had ik laatst ook wat spanning en merkte dat ik hoofdpijn kreeg. De olie bracht rust en liet de spanning én hoofdpijn langzaam wegtrekken. Na een tijdje voelde ik me mentaal veel beter.

Hieronder zal ik nog een paar basisoliën waar ik graag mee werk en die uitermate geschikt zijn voor kinderen toelichten. Ze hebben allemaal nog uitgebreidere werking als dat ik omschrijf, ik pak alleen even een paar basispunten eruit.

Natuurlijk blijft het ook goed om kinderen hun verhaal te laten doen. Luister oprecht naar ze en naar de zorgen of spanningen waar ze mee zitten. Spreek aan het einde van de dag nog even samen door hoe het was en of ze nog iets kwijt willen. Dan kunnen ze de dag rustig aan afsluiten en hopelijk goed slapen.

Citroen heeft een reinigende en zuiverende werking, denk maar aan schoonmaakmiddelen en oma’s voorjaarspoets. Het werkt ook bacteriedodend. Tevens geeft het ruimte in je hoofd, zodat er meer rust ontstaat. Dus ideaal met verkoudheden, druk hoofd en als je niet helemaal fit bent.

Limoen heeft min of meer dezelfde werking als citroen maar helpt ook nog op het gevoelsgebied. Het geeft net dat tikkeltje warmte mee met verdriet en droefheid. Het heeft een iets zachtere werking.

Mandarijn is een favoriet bij veel kinderen. Het brengt het zonnetje in jezelf naar boven. Even dat kinderlijke en vrolijke gevoel. Ik wordt er zelf altijd heel blij van. Het voelt allemaal niet meer zo zwaar aan en geeft een vrolijke touch. Helpt bij veel kinderen ook tegen bedplassen!

Lavendel kennen we natuurlijk allemaal voor de ontspanning. Het geeft rust na een drukke vermoeiende dag en ondersteunt met heerlijk slapen. Het werkt kalmerend en harmoniserend. Brengt je weer even terug bij jezelf.

Als je oliën wilt inzetten, zorg er dan voor dat ze 100% olie zijn en het liefst ook biologisch. Gebruik ze niet puur op de huid. Bij een voetenbadje mengen met een scheut neutrale olie en bij het verdampen in een diffuser of geursteentje zijn een paar druppels al genoeg (2-3 druppels).

Heb je vragen of wil je wat meer advies, laat het me vooral weten, ik help graag! Of win meer informatie in bij een aroma therapeut in de buurt.

Over Christel Knippenberg

Als professioneel nanny, holistisch kindercoach en luisterkind werker heb ik veel deskundigheid in huis om kinderen, ouders en het hele gezin te coachen, ondersteunen en begeleiden.

Gerelateerde artikelen

Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie? Bij aromatherapie maak ik gebruik van essentiële oliën. Deze oliën ondersteunen het zelfhelend vermogen van het lichaam. Dit doe ik onder anderen door middel van voetbadjes, wrijfolie, massage en door het te gebruiken in een diffuser, om het zo te verdampen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin